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dc.contributor.authorFrías Sarmiento, Eduardo
dc.contributor.editorEdiciones Universidad de Valladolid es
dc.date.accessioned2017-01-03T19:33:05Z
dc.date.available2017-01-03T19:33:05Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.citationInvestigaciones históricas: Época moderna y contemporánea, 2015, N.35, pags.219-249
dc.identifier.issn2530-6472
dc.identifier.urihttp://uvadoc.uva.es/handle/10324/21970
dc.description.abstractThis analysis focuses on the economical transformation occurred in the State of Sinaloa as a result of the fact that mining ceased to be the mainstay of such State, which torch was taken up by agriculture, thus, standing out both, at domestic and international level. Within this development, agriculture suffered significant transformations; it abandoned traditional growing, producing and trading forms and placed itself in the so called commercial agriculture. Such agriculture, characterized by produce specialization and the needs of markets located far away from the producing centers resulted in a reconversion thereof; therefore, without abandoning traditional produce such as cereal, vegetables, sugar cane and others, the agricultural business persons cultivated as they still do today a wide variety of horticultural produce for the international market, being tomatoes in the lead.
dc.description.abstractEl trabajo es un análisis sobre la transformación económica que se dio en Sinaloa a raíz de que la minería dejó de ser el sostén económico del estado, estafeta que tomó la agricultura, la cual aproximadamente destacó por un siglo tanto en el entorno nacional como internacional. Dentro de este desarrollo, la agricultura sufrió transformaciones importantes, abandonó las tradicionales formas de cultivo, producción y comercialización y se insertó en la llamada agricultura comercial, en la cual la especialización productiva y necesidades de mercados alejados de los centros productores provocaron una reconversión de la misma, ya que sin abandonar los productos tradicionales como los cereales, leguminosas, caña de azúcar y demás; los empresarios agrícolas cultivaron y continúan cultivando una amplia diversidad de productos hortícolas para el mercado internacional, con el tomate a la cabeza.
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isospa
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceInvestigaciones históricas: Época moderna y contemporánea
dc.subjectHistoria moderna y contemporánea
dc.titleTransformación económica y reconversión productiva en Sinaloa: 1890-1950
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.relation.publisherversionhttps://revistas.uva.es/index.php/invehisto/article/view/469
dc.identifier.publicationfirstpage219
dc.identifier.publicationissue35
dc.identifier.publicationlastpage249
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International


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