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    Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem:https://uvadoc.uva.es/handle/10324/63656

    Título
    Development and validation of an analytical methodology based on solvent extraction and gas chromatography for determining pesticides in royal jelly and propolis
    Autor
    De La Fuente Ballesteros, AdriánAutoridad UVA Orcid
    Jano, Ana
    Bernal del Nozal, JoséAutoridad UVA Orcid
    Ares Sacristán, Ana MaríaAutoridad UVA
    Año del Documento
    2024
    Editorial
    Elsevier
    Descripción
    Producción Científica
    Documento Fuente
    Food Chemistry, 2024, vol. 437, Part 2, 137911
    Resumen
    We propose a new analytical methodology to determine seven pesticides (atrazine, chlorpyrifos, chlorfenvinphos, α-endosulfan, bromopropylate, coumaphos, and τ-fluvalinate) in royal jelly and propolis products using gas chromatography-mass spectrometry. Sample treatment, with minor modifications for propolis, consisted of a solvent extraction with a hexane and isopropanol mixture, and a further clean-up step. Meanwhile, chromatographic analysis (<25 min) was performed in a DB-5MS column under programmed temperature conditions. In all cases we validated the method in terms of selectivity, limits of detection (0.1–2.8 μg kg−1) and quantification (0.3–9.2 μg kg−1), linearity, matrix effect (<±20 %), trueness (recoveries between 93 % and 118 %), and precision (relative standard deviation < 11 %). All royal jelly liquid dietary supplements were positive for chlorfenvinphos and, in the case of one of them, for α-endosulfan; chlorfenvinphos was determined in some fresh royal jelly samples, and no pesticide residues were detected in the propolis samples analysed
    Materias (normalizadas)
    Alimentos - Análisis
    Pesticidas
    Materias Unesco
    2301 Química Analítica
    Palabras Clave
    Food analysis
    Propolis
    Pesticides
    Análisis de alimentos
    Propóleos
    Pesticidas
    ISSN
    0308-8146
    Revisión por pares
    SI
    DOI
    10.1016/j.foodchem.2023.137911
    Patrocinador
    Plan Nacional de Investigación e Innovación Científica y Técnica, Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria-INIA-FEDER (grant number RTA2017-00004-C02-02)
    Version del Editor
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814623025293?via%3Dihub
    Propietario de los Derechos
    © 2023 The Authors
    Idioma
    eng
    URI
    https://uvadoc.uva.es/handle/10324/63656
    Tipo de versión
    info:eu-repo/semantics/publishedVersion
    Derechos
    openAccess
    Aparece en las colecciones
    • CINQUIMA - Artículos de revista [162]
    Mostrar el registro completo del ítem
    Ficheros en el ítem
    Nombre:
    Development-and-validation.pdf
    Tamaño:
    644.3Kb
    Formato:
    Adobe PDF
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    Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 InternacionalLa licencia del ítem se describe como Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional

    Universidad de Valladolid

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