• español
  • English
  • français
  • Deutsch
  • português (Brasil)
  • italiano
    • español
    • English
    • français
    • Deutsch
    • português (Brasil)
    • italiano
    • español
    • English
    • français
    • Deutsch
    • português (Brasil)
    • italiano
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Listar

    Todo UVaDOCComunidadesPor fecha de publicaciónAutoresMateriasTítulos

    Mi cuenta

    Acceder

    Estadísticas

    Ver Estadísticas de uso

    Compartir

    Ver ítem 
    •   UVaDOC Principal
    • PRODUCCIÓN CIENTÍFICA
    • Departamentos
    • Dpto. Ingeniería Agrícola y Forestal
    • DEP42 - Artículos de revista
    • Ver ítem
    •   UVaDOC Principal
    • PRODUCCIÓN CIENTÍFICA
    • Departamentos
    • Dpto. Ingeniería Agrícola y Forestal
    • DEP42 - Artículos de revista
    • Ver ítem
    • español
    • English
    • français
    • Deutsch
    • português (Brasil)
    • italiano

    Exportar

    RISMendeleyRefworksZotero
    • edm
    • marc
    • xoai
    • qdc
    • ore
    • ese
    • dim
    • uketd_dc
    • oai_dc
    • etdms
    • rdf
    • mods
    • mets
    • didl
    • premis

    Citas

    Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem:https://uvadoc.uva.es/handle/10324/65892

    Título
    Chemical constituents and antimicrobial activity of a Ganoderma lucidum (Curtis.) P. Karst. Aqueous ammonia extract
    Autor
    Sánchez Hernández, EvaAutoridad UVA Orcid
    Teixeira, Ana
    Pereira, Catarina
    Cruz, Adriana
    Martín Gil, JesúsAutoridad UVA Orcid
    Oliveira, Rui
    Martín Ramos, PabloAutoridad UVA Orcid
    Año del Documento
    2023
    Editorial
    MDPI
    Descripción
    Producción Científica
    Documento Fuente
    Plants, 2023, Vol. 12, Nº. 12, 2271
    Resumen
    Mushroom extracts have shown potential as a source of new antimicrobial agents. This study investigates the chemical profile of an aqueous ammonia extract obtained from the carpophores of Ganoderma lucidum, which grows on Quercus ilex trees, and explores its valorization as a biorational. The major chemical constituents of the extract, identified through gas chromatography–mass spectrometry, include acetamide, oleic acid, 1,2,3,4-butanetetrol, monomethyl azelate, undecane, and palmitic acid. The anti-oomycete and antifungal activity of G. lucidum extract was evaluated against Phytophthora cinnamomi, the primary threat to Quercus spp. in the dehesa biome, as well as three Botryosphaeriaceae fungi. In vitro tests revealed minimum inhibitory concentration (MIC) values of 187.5 μg·mL−1 against P. cinnamomi and 187.5–1000 μg·mL−1 against the fungi. Furthermore, conjugation of the G. lucidum extract with chitosan oligomers (COS) synergistically enhanced its antimicrobial activity, resulting in MIC values of 78.12 and 375–500 μg·mL−1 against P. cinnamomi and the fungi, respectively. These MIC values are among the highest reported to date for natural products against these phytopathogens. Subsequent ex situ testing of the COS-G. lucidum conjugate complex on artificially inoculated Q. ilex excised stems resulted in high protection against P. cinnamomi at a dose of 782 µg·mL−1. These findings support the potential utilization of this resource from the dehesa ecosystem to protect the holm oak, aligning with sustainable and circular economy approaches.
    Materias (normalizadas)
    Antifungal activity
    Chitosan
    Gas chromatography
    Cromatografía de gases
    Mass spectrometry
    Espectrometría de masas
    Vegetable extracts
    Mushrooms
    Natural products
    Productos naturales
    Phytopathogens
    Microorganismos fitopatógenos
    Encinas
    Ecology
    Plant Science
    Materias Unesco
    3101.05 Fungicidas
    3108.05 Hongos
    2417.13 Ecología Vegetal
    3102 Ingeniería Agrícola
    3106 Ciencia Forestal
    ISSN
    2223-7747
    Revisión por pares
    SI
    DOI
    10.3390/plants12122271
    Patrocinador
    Fundación Portuguesa para la Ciencia y la Tecnología (FCT) - (projects UIDB/04033/2020 and UIDB/04050/2020)
    Union Europea, Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) - (project AgrifoodXXI: NORTE-01-0145-FEDER-000041)
    Version del Editor
    https://www.mdpi.com/2223-7747/12/12/2271
    Propietario de los Derechos
    © 2023 The authors
    Idioma
    eng
    URI
    https://uvadoc.uva.es/handle/10324/65892
    Tipo de versión
    info:eu-repo/semantics/publishedVersion
    Derechos
    openAccess
    Aparece en las colecciones
    • DEP42 - Artículos de revista [291]
    Mostrar el registro completo del ítem
    Ficheros en el ítem
    Nombre:
    Chemical-Constituents-and-Antimicrobial-Activity-of-a-Ganoderma-lucidum.pdf
    Tamaño:
    1.029Mb
    Formato:
    Adobe PDF
    Thumbnail
    Visualizar/Abrir
    Atribución 4.0 InternacionalLa licencia del ítem se describe como Atribución 4.0 Internacional

    Universidad de Valladolid

    Powered by MIT's. DSpace software, Version 5.10