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    Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem:https://uvadoc.uva.es/handle/10324/73779

    Título
    Clostridia as Promising Biofactory for Heterotrophic (Fructose) and Autotrophic (C1-Gas) Fermentation
    Autor
    Fernández Delgado, MarinaAutoridad UVA Orcid
    Coca Sanz, MónicaAutoridad UVA Orcid
    Lucas Yagüe, SusanaAutoridad UVA Orcid
    García Cubero, María TeresaAutoridad UVA Orcid
    López Linares, Juan CarlosAutoridad UVA Orcid
    Año del Documento
    2024
    Editorial
    MDPI
    Descripción
    Producción Científica
    Documento Fuente
    Fermentation 2024, 10(11), 572
    Résumé
    This study compared the performance of Clostridium ljungdahlii and Clostridium aceticum in the fermentation of fructose and C1-gasses (CO, CO2, N2) to produce valuable products such as ethanol and acetic acid. In heterotrophic fermentation (fructose), C. ljungdahlii yielded high ethanol concentrations (350 mg/L) and acetic acid (500 mg/L), with optimal production at pH 8 on the first day of fermentation. Although autotrophic fermentation (C1-gasses) resulted in lower ethanol levels (200 mg/L), it remained a viable option. Conversely, C. aceticum predominantly produced acetic acid in both fermentation modes, with higher concentrations in the heterotrophic fermentation (1600 mg/L) than the autotrophic fermentation (380 mg/L). These findings demonstrate the versatility of both microorganisms for producing valuable metabolites. C. ljungdahlii shows promise for bioethanol production, while C. aceticum excels at generating acetic acid, a crucial component in bioplastics and various industrial processes.
    Materias Unesco
    3302.90 Ingeniería Bioquímica
    ISSN
    2311-5637
    Revisión por pares
    SI
    DOI
    10.3390/fermentation10110572
    Patrocinador
    Trabajo financiado por el Ministerio de Ciencia e Innovación (TED2021-129826A-I00/AEI/10.13039/501100011033), Fondos NextGenerationEU/PRTR y por la Junta de Castilla y León (UIC 320, VAG028G19, CL-EI-2021-07).
    Version del Editor
    https://www.mdpi.com/2311-5637/10/11/572
    Idioma
    eng
    URI
    https://uvadoc.uva.es/handle/10324/73779
    Tipo de versión
    info:eu-repo/semantics/publishedVersion
    Derechos
    openAccess
    Aparece en las colecciones
    • DEP48 - Artículos de revista [265]
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    Fichier(s) constituant ce document
    Nombre:
    fermentation-10-00572-1.pdf
    Tamaño:
    6.792Mo
    Formato:
    Adobe PDF
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