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    Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem:https://uvadoc.uva.es/handle/10324/80102

    Título
    Mixotrophic co-cultures fermentation of C1-gases and carrot discard hydrolysate by C. carboxidivorans and C. beijerinckii in stirred tank bioreactor and gas-lift bioreactor
    Autor
    López Linares, Juan CarlosAutoridad UVA Orcid
    Fernández Delgado, MarinaAutoridad UVA Orcid
    Betanzos Salguero, Cristina
    Herrero Vieira, María Ángeles
    Lucas Yagüe, SusanaAutoridad UVA Orcid
    Coca Sanz, MónicaAutoridad UVA Orcid
    García Cubero, María TeresaAutoridad UVA Orcid
    Año del Documento
    2026
    Editorial
    Elsevier
    Descripción
    Producción Científica
    Documento Fuente
    Biomass and Bioenergy, 2026, vol. 205, p. 108473
    Résumé
    The current study represents the bioconversion of C1 gases (CO and CO2) using co-cultures of Clostridium car- boxidivorans and Clostridium beijerinckii, with hydrolysates from carrot discard as a co-substrate and supplemental Fe0. The performance of two distinct bioreactor configurations, a stirred-tank bioreactor (STB) and a gas-lift bioreactor (GLB) was compared under various gas flow rates. The GLB technology, operating at a gas flow of 50 mL/min, proved more efficient, yielding up to 12.0 g/L of butanol, 2.7 g/L of acetic acid, and 7.4 g/L of butyric acid within a 47 h fermentation period. This process achieved complete consumption of sugars and CO, alongside a maximum CO2 uptake of 82.4 % at t = 33 h. Consequently, the gas-lift bioreactor represents a promising strategy for the co-fermentation of C1 gases and carrot discard hydrolysate by C. carboxidivorans and C. beijerinckii, offering low energy requirements, cost-effectiveness, and simplicity in design and operation.
    Materias Unesco
    23 Química
    Palabras Clave
    C1-gases bioconversion
    Carrot discard
    Co-substrates
    Co-culture
    Clostridia spp
    Stirred tank bioreactor
    Gas-lift bioreactor
    ISSN
    0961-9534
    Revisión por pares
    SI
    DOI
    10.1016/j.biombioe.2025.108473
    Patrocinador
    Ministerio de Ciencia e Innovación (proyecto TED2021-129826 A-I00/AEI/10.13039/501100011033)
    Junta de Castilla y León (UIC 320)
    Version del Editor
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0961953425008840
    Propietario de los Derechos
    © 2025 The Author(s)
    Idioma
    eng
    URI
    https://uvadoc.uva.es/handle/10324/80102
    Tipo de versión
    info:eu-repo/semantics/publishedVersion
    Derechos
    openAccess
    Aparece en las colecciones
    • IPS - Artículos de revista [192]
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    Fichier(s) constituant ce document
    Nombre:
    Mixotrophic-co-cultures-fermentation.pdf
    Tamaño:
    1.242Mo
    Formato:
    Adobe PDF
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