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dc.contributor.advisor | Álvarez de la Fuente, María Esther | es |
dc.contributor.author | Rincón Nebreda, Lydia | |
dc.contributor.editor | Universidad de Valladolid. Facultad de Filosofía y Letras | es |
dc.date.accessioned | 2023-02-06T16:06:36Z | |
dc.date.available | 2023-02-06T16:06:36Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.uri | https://uvadoc.uva.es/handle/10324/58528 | |
dc.description.abstract | The translation of menus is not a popular academic subject in the field of culinary translation, which can be deduced from the scarce literature available. However, it is an interesting area of translation as it comprises both textual and translatological factors, such as the functions of a menu as a text type (i.e., informative and persuasive), and the source and target cultures involved in the process of menu translations. Taking these two viewpoints into account, the aim of the present study is to analyze the translation techniques applied in the Spanish-English translation of some of the most popular dishes in Spanish menus (i.e., salmorejo and calamares) in different Spanish touristic areas (i.e., inland versus coastal areas). Our results show that, in the translation of both terms, the techniques used are intended to be more persuasive, but more informative only in the case of salmorejo, although these results may be influenced by the touristic area where the menus are offered. | es |
dc.description.abstract | La traducción de menús no es un tema académico muy popular en el campo de la traducción gastronómica, lo cual se deduce por la poca literatura disponible. Sin embargo, es un area interesante de la traducción ya que comprende tanto elementos textuales como traductológicos, tales como las funciones de un menú como tipo textual (informativa y persuasiva), y las culturas de origen y destino que intervienen en el proceso de la traducción de menús. Tomando ambas perspectivas, el objetivo de este estudio es analizar las técnicas de traducción empleadas en la traducción español-inglés de algunos de los platos más populares de los menús españoles (salmorejo y calamares) en diferentes áreas turísticas de España (interior versus costa). Nuestros resultados muestran que en la traducción de ambos términos las técnicas empleadas pretenden ser más persuasivas, pero más informativas sólo en el caso de salmorejo, lo cual podría verse influido por la zona turística donde se ofrecen los menús. | es |
dc.description.sponsorship | Departamento de Filología Inglesa | es |
dc.format.mimetype | application/pdf | es |
dc.language.iso | eng | es |
dc.rights.accessRights | info:eu-repo/semantics/openAccess | es |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject.classification | Persuasive function | es |
dc.subject.classification | Informative function | es |
dc.subject.classification | Spanish menus | es |
dc.subject.classification | English translation | es |
dc.subject.classification | English translation | es |
dc.subject.classification | Translation techniques | es |
dc.subject.classification | Touristic areas | es |
dc.subject.classification | Función persuasiva | es |
dc.subject.classification | Función informativa | es |
dc.subject.classification | Menús en español | es |
dc.subject.classification | Traducción al inglés | es |
dc.subject.classification | Técnicas de traducción | es |
dc.subject.classification | Áreas turísticas | es |
dc.title | Translation À la Carte. An Analysis of Spanish Restaurant Menus and the Techniques Involved in the English Translation of Salmorejo and Calamares. | es |
dc.type | info:eu-repo/semantics/bachelorThesis | es |
dc.description.degree | Grado en Estudios Ingleses | es |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional | * |
dc.subject.unesco | 5701.11 Enseñanza de Lenguas | es |
Ficheros en el ítem
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- Trabajos Fin de Grado UVa [30668]
