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    Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem:https://uvadoc.uva.es/handle/10324/64404

    Título
    Differentiation of bee pollen samples according to their intact-glucosinolate content using canonical discriminant analysis
    Autor
    Ares Sacristán, Ana MaríaAutoridad UVA
    Redondo, Montserrat
    Tapia García, Jesús AlbertoAutoridad UVA Orcid
    González-Porto, Amelia V.
    Higes, Mariano
    Martín-Hernández, Raquel
    Bernal del Nozal, JoséAutoridad UVA Orcid
    Año del Documento
    2020
    Editorial
    Elsevier
    Descripción
    Producción Científica
    Documento Fuente
    LWT - Food Science and Technology, Mayo 2020, vol. 2020, n. 109559.
    Resumen
    A study is presented of the real possibilities of glucosinolate content and chemometrics (canonical discriminant analysis) to differentiate bee pollen samples from four different apiaries (Fuentelahiguera, Monte, Pistacho, Tío Natalio) located in the same geographical area. Fifteen intact-glucosinolates were quantified by means of ultraperformance liquid chromatography coupled to a quadrupole time-of-flight mass detector in forty-nine bee pollen samples. Glucosinolate residues were detected in most of the samples, and these differed in number and concentration. It was possible to directly differentiate one of the apiaries (Fuentelahiguera) from the other three (Monte, Pistacho y Tío Natalio) by comparing glucosinolate content. These three apiaries were differentiated by means of the first two canonical variables obtained from a canonical discriminant analysis. Following this analysis, more than 88% of the samples could be assigned correctly to the Pistacho and Monte apiaries, and 100% to the Tío Natalio apiary.
    Palabras Clave
    Authenticity; Bee pollen; Canonical discriminant analysis; Glucosinolates; UPLC-Q-TOF/MS
    Revisión por pares
    SI
    DOI
    10.1016/j.lwt.2020.109559
    Patrocinador
    Este trabajo forma parte de los proyectos de investigación financiados por el Ministerio de Economía y Competitividad e INIA-FEDER (RTA2015-00013-C03-01 y 03).
    Version del Editor
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002364382030548X?via%3Dihub
    Propietario de los Derechos
    Elsevier
    Idioma
    eng
    URI
    https://uvadoc.uva.es/handle/10324/64404
    Tipo de versión
    info:eu-repo/semantics/acceptedVersion
    Derechos
    openAccess
    Aparece en las colecciones
    • DEP60 - Artículos de revista [112]
    Mostrar el registro completo del ítem
    Ficheros en el ítem
    Nombre:
    Manuscript-GLUCO-OA.pdf
    Tamaño:
    1.041Mb
    Formato:
    Adobe PDF
    Descripción:
    Artículo principal y material suplementario
    Thumbnail
    Visualizar/Abrir
    Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 InternacionalLa licencia del ítem se describe como Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional

    Universidad de Valladolid

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