• español
  • English
  • français
  • Deutsch
  • português (Brasil)
  • italiano
    • español
    • English
    • français
    • Deutsch
    • português (Brasil)
    • italiano
    • español
    • English
    • français
    • Deutsch
    • português (Brasil)
    • italiano
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Listar

    Todo UVaDOCComunidadesPor fecha de publicaciónAutoresMateriasTítulos

    Mi cuenta

    Acceder

    Estadísticas

    Ver Estadísticas de uso

    Compartir

    Ver ítem 
    •   UVaDOC Principal
    • PRODUCCIÓN CIENTÍFICA
    • Departamentos
    • Dpto. Ciencia de los Materiales e Ingeniería Metalúrgica, Expresión Gráfica en la Ingeniería, Ingeniería Cartográfica, ..
    • DEP07 - Artículos de revista
    • Ver ítem
    •   UVaDOC Principal
    • PRODUCCIÓN CIENTÍFICA
    • Departamentos
    • Dpto. Ciencia de los Materiales e Ingeniería Metalúrgica, Expresión Gráfica en la Ingeniería, Ingeniería Cartográfica, ..
    • DEP07 - Artículos de revista
    • Ver ítem
    • español
    • English
    • français
    • Deutsch
    • português (Brasil)
    • italiano

    Exportar

    RISMendeleyRefworksZotero
    • edm
    • marc
    • xoai
    • qdc
    • ore
    • ese
    • dim
    • uketd_dc
    • oai_dc
    • etdms
    • rdf
    • mods
    • mets
    • didl
    • premis

    Citas

    Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem:https://uvadoc.uva.es/handle/10324/73156

    Título
    Analysis of milk adulteration by means of a potentiometric electronic tongue
    Autor
    Pérez González, ClaraAutoridad UVA
    García Hernández, CeliaAutoridad UVA
    García Cabezón, Ana CristinaAutoridad UVA Orcid
    Rodríguez Méndez, María LuzAutoridad UVA Orcid
    Dias, Luís G.
    Martín Pedrosa, FernandoAutoridad UVA Orcid
    Año del Documento
    2024
    Editorial
    Elsevier
    Descripción
    Producción Científica
    Documento Fuente
    Journal of Dairy Science, noviembre 2024, vol. 107, n. 11, p. 9135-9144
    Resumen
    Milk adulteration presents substantial challenges in the food industry, prompting the need for efficient detection methods. This study introduces a potentiometric electronic tongue for rapid and accurate detection of milk adulteration. Using polymeric membranes with various integrated additives, the electronic tongue distinguished between different milk types and detected common adulterants. Experimental results demonstrated its effectiveness in discriminating raw, pasteurized, and medicated cow milk, as well as goat milk. Moreover, it successfully identified adulterants, such as water and cow milk, in goat milk samples. Chemometric analyses, including principal component analysis and partial least squares regression, correlated sensor responses with traditional milk parameters such as fat, protein, and lactose content with an R2 of up to 0.97 on the validation step. Strong correlations validated the electronic tongue's potential for rapid milk quality assessment. This innovative approach offers a cost-effective, reliable solution for detecting milk adulteration in contrast to current techniques that require numerous time-consuming experiments.
    Materias Unesco
    3309.09 Productos lácteos
    Palabras Clave
    potentiometric
    electronic tongue
    cow milk
    water-adulterated milk
    goat milk
    ISSN
    0022-0302
    Revisión por pares
    SI
    DOI
    10.3168/jds.2024-25140
    Patrocinador
    Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades/FEDER (PID2021-122365OB-100)
    Junta de Castilla y León/FEDER (VA202P20, CLU-2019-04)
    Plan Tractor en Materiales Avanzados Enfocado a los Sectores Industriales Claves en Castilla y León: Agroalimentario, Transporte, Energía Y Construcción (MA2TEC)
    Version del Editor
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030224010087
    Propietario de los Derechos
    © 2024 The Authors
    Idioma
    eng
    URI
    https://uvadoc.uva.es/handle/10324/73156
    Tipo de versión
    info:eu-repo/semantics/publishedVersion
    Derechos
    openAccess
    Aparece en las colecciones
    • DEP07 - Artículos de revista [51]
    Mostrar el registro completo del ítem
    Ficheros en el ítem
    Nombre:
    analysis-milk-adulteration-potentiometric-electronic-tongue.pdf
    Tamaño:
    1.573Mb
    Formato:
    Adobe PDF
    Thumbnail
    Visualizar/Abrir
    Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 InternacionalLa licencia del ítem se describe como Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional

    Universidad de Valladolid

    Powered by MIT's. DSpace software, Version 5.10