Skip navigation
Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: http://uvadoc.uva.es/handle/10324/21525
Título: Analysis of the role of wood anatomy on oxygen diffusivity in barreL staves using luminescent imaging
Autor: Álamo Sanza, María del
Nevares Domínguez, Ignacio
Torsten, Mayrb
Baro de la Fuente, Jesús Angel
Martínez Martínez, Víctor
Ehgartner, Josef
Año del Documento: 2016
Editorial: Elsevier
Descripción: Producción Científica
Documento Fuente: Sensors and Actuators B: Chemical, Elsevier, 2016, vol. 237, p.1035-1043
Resumen: This paper explores the use of optical sensors to study the oxygen diffusivity of oak wood staves in wine barrel ageing for four months. 2-D oxygen distribution measurements were performed with planar optodes in combination with a colour RGB camera. The transparency of the optode enables to study the correlation of spatial heterogeneities −due to wood swelling during wetting- in O2 concentration over the wood surface with data on the different anatomical structures involved. For the first time, oxygen dynamics were described with a resolution that permits the identification of the role of wood anatomy on oxygen permeability/diffusivity
Materias (normalizadas): Vinos y vinificación
ISSN: 0925-4005
Revisión por Pares: SI
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.snb.2016.08.075
Version del Editor: http://www.sciencedirect.com
Propietario de los Derechos: Junta de Castilla y León (programa de apoyo a proyectos de investigación – Ref. VA244U13
Idioma: eng
URI: http://uvadoc.uva.es/handle/10324/21525
Derechos: info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Aparece en las colecciones:DEP60 - Artículos de revista

Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción TamañoFormato 
Sensors2016.pdf9,36 MBAdobe PDFThumbnail
Visualizar/Abrir


Este ítem está sujeto a una licencia Creative Commons Licencia Creative Commons Creative Commons

Comentarios
Universidad de Valladolid
Powered by MIT's. DSpace software, Version 5.5