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Título
Multifunctional Territorialized Agri-Food Systems, Geographical Quality Marks and Agricultural Landscapes: The Case of Vineyards
Año del Documento
2022
Editorial
Land
Descripción
Producción Científica
Documento Fuente
Martínez-Arnáiz, M.; Baraja-Rodríguez, E.; Herrero-Luque, D. Multifunctional Territorialized Agri-Food Systems, Geographical Quality Marks and Agricultural Landscapes: The Case of Vineyards. Land 2022, 11, 457. https://doi.org/10.3390/land11040457
Resumen
In contrast to the industrial agricultural systems aimed at producing unlabeled origin foods
without unique characteristics, Multifunctional and Territorialized Agri-food Systems (MTAS) claim
their identity in productions whose singularity comes from specific environmental conditions and
distinctive knowhow—factors often linked to tradition. Their systemic complexity goes beyond the
agri-food production function (high quality, sustainable, and differentiated by origin) because the
territories gain cohesion and viability from the positive effects resulting therefrom: environmental
quality—in the context of sustainable agriculture based on practices that respect the environment and
the local productive vocation of the territories—, landscape value, greater economic diversification by
stimulating integrated production chains, tourism potential, etc. In this context, the MTAS finds in the
geographical indication one of the most expressive quality reference formulas for the identification of
agri-food products. This paper delves into the regulatory nature of the main territorial indications
(PDO, PGI) and explores their configuration and regulatory evolution, particularly focusing on
the wine geographical indications—the first and most common ones. The Spanish indications are
taken as the object of analysis, whose operational maturity reveals their solidity, but also their
inadequacies, with the demand for adjustments for greater flexibility in the regulatory framework
that identifies them as collective marks. Along the same lines, emphasis is placed on the recent
advance of individualistic PDO figures, which call into question the very collective basis of the
territorial trademark. These conceptual adaptations of geographical indications provide future lines
of research necessary to interpret the coherence of these figures with the sustainable development of
the territories, whose name they adopt to gain distinction and market competition.
Frente a los sistemas agrícolas industriales orientados a la producción de alimentos de origen no etiquetado y sin características singulares, los Sistemas Agroalimentarios Multifuncionales y Territorializados (SATM) reivindican
su identidad en producciones cuya singularidad procede de unas condiciones medioambientales específicas y de unos saber hacer-factores distintivos a menudo ligados a la tradición. Su complejidad sistémica va más allá de la función de producción agroalimentaria (de calidad, sostenible y diferenciada según el origen), ya que los territorios ganan cohesión y viabilidad gracias a los efectos positivos que se derivan de ella: calidad medioambiental -en el contexto de una agricultura sostenible basada en prácticas respetuosas con el medio ambiente y la vocación productiva local de los territorios-, valor paisajístico, mayor diversificación económica al estimular cadenas de producción integradas, potencial turístico, etc. En este contexto, el MTAS encuentra en la indicación geográfica una de las fórmulas de referencia de calidad más expresivas para la identificación de los productos agroalimentarios. Este trabajo profundiza en la naturaleza normativa de las principales indicaciones territoriales (DOP, IGP) y explora su configuración y evolución normativa, centrándose especialmente en las indicaciones geográficas vitivinícolas, las primeras y más comunes. Se toman como objeto de análisis las indicaciones españolas, cuya madurez operativa revela su solidez, pero también sus insuficiencias, con la exigencia de ajustes para una mayor flexibilidad del marco normativo
Materias (normalizadas)
Geografía
Materias Unesco
54 Geografía
5404.02 Geografía Rural
5404 Geografía Regional
Palabras Clave
multifunctional and territorialized agri-food systems (MTAS)
geographical certification label
protected designation of origin (PDO)
protected geographical indication (PGI)
vineyard
wine
Revisión por pares
SI
Patrocinador
Este trabajo forma parte del proyecto de investigación financiado por Proyectos de I+D+i Retos Investigación con referencia PID2020-113162RB-I00 Tipo B titulado: Sistemas agroalimentarios multifuncionales y territorializados en España. Marco normativo y políticas. Análisis de casos en Castilla y León. IP1 Eugenio Baraja Rodríguez 0000-0002-9712-7993
This research was funded by Spanish Ministry of Science and Innovation. Project: Multifunctional and territorialized agri-food systems in Spain. Analysis of cases in Castilla y León. Grant: PID2020-113162RB-I00 funded by MCIN/AEI/10.13039/501100011033.
This research was funded by Spanish Ministry of Science and Innovation. Project: Multifunctional and territorialized agri-food systems in Spain. Analysis of cases in Castilla y León. Grant: PID2020-113162RB-I00 funded by MCIN/AEI/10.13039/501100011033.
Version del Editor
Idioma
eng
Tipo de versión
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Derechos
openAccess
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Tamaño:
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Formato:
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Descripción:
Artículo Martínez, Baraja Herrero (2022) Multifunctional Territorialized Agri-food
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